Breekbrood
Nu ik eenmaal ontdekt hebt hoe makkelijk en vooral hoe onmeunig lekker het is om zelf brood te bakken, doe ik dat in t weekend steeds vaker. Vandaag hadden manlief en ik weer een mooie samenwerking. Hij heeft een heerlijke goulashsoep gemaakt en ik heb een lekker breekbrood gebakken voor bij de soep. In de stijl van de soep, met paprika, peper en tijm.
Ingrediënten
- 500 gram patentbloem
- 10 gram zout
- 6 gram gist
- 10 gram suiker
- 30 gram roomboter op kamertemperatuur
- 325 ml volle lauwwarme melk
- Klein scheutje olijfolie om de kom in te vetten.
Voor de smaak
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel peper
Bereiding
- Doe de meel, gist, suiker, zout, warme melk en boter in een kom. Zorg dat de suiker, gist en zout elkaar niet raken. Mix de ingrediënten met de deeghaak door elkaar.
- Na 2 minuten voeg je de kruiden toe. Mix het deeg in totaal 10 minuten.
- Als je vliesjes van het deeg kan maken, is je deeg goed. Doe het deeg in een ingevette kom en laat het op een warme plaats minimaal 1 uur rijzen. Heb je nou geen warme plaats in huis, zet de oven dan aan op 50 graden. Zodra de oven 50 graden is, zet je de oven uit en zet je het deeg erin.
- Kneed na het rijzen het deeg met de hand nog even kort na en snij het met een mesje of een deegsteker in 9 gelijke delen. Per deegbolletje is het 75 gram.
- Maak van de deeg hoopjes mooie bolletjes en leg ze 3 aan 3 in een ovenschaal.
- Leg een natte theedoek over het deeg (je hoeft hem niet opnieuw nat te maken) en laat het nog een keer een uur rijzen op een warme plaats.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Bak het breekbrood in 15 minuten gaar. Het verschilt een beetje per oven, hoe lang het breekbrood in de oven moet. Het kan zijn dat die nog niet mooi bruin is en dat het brood nog een paar minuten langer in de oven moet.
Eén reactie
Pingback: