Gezonde pompoencake
Glutenvrij,  Suikervrij

Gezonde glutenvrije suikervrije pompoencake

Het is weer herfst. De blaadjes vallen van de bomen en het is tijd om lekker knus bij de openhaard te zitten. En hoe lekker is dan een gezonde glutenvrije en suikervrije pompoencake. Ik word altijd blij van die grote pompoenen langs de weg. En vooral Koen vraagt regelmatig of we een keer ‘poempoem’ eten. Dus tijd om weer de keuken in te duiken een gezonde pompoencake te maken met pompoen, havermout, yoghurt, boekweit, rozijnen en vooral veel herfstige kruiden.

Ingredienten

  • 450 gram pompoen. Hoe leuk ik die pompoenen langs de weg ook vindt en hoe graag ik met natuurlijke ingrediënten bak, een pompoen schoonmaken heb ik echt een hekel aan. Gelukkig zijn de diepvrieszakken met blokjes pompoen perfect voor deze gezonde cake.
  • 150 ml volle yoghurt
  • 150 gram havermout, fijngemalen tot meel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rozijnen
  • 3 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel 5 spices
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout

Hoe maak je deze gezonde pompoencake?

  1. Kook de pompoen in een laag water in 10 minuten gaar en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Doe de gepureerde pompoen in de beslagkom.
  2. Verwarm de oven op 175 graden voor.
  3. Doe de havermout in de staafmixer en maal de havermout tot havermeel.
  4. Doe de droge ingrediënten behalve de rozijnen bij elkaar in een schaal, dus het havermoutmeel, boekweit, bakpoeder, snufje zout en alle kruiden. Roer kort door elkaar.
  5. Doe alle natte ingrediënten behalve de honing in de beslagkom, dus de pompoen, yoghurt, eieren, honing en vanille-extract en mix even kort door elkaar.
  6. Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en mix kort door elkaar.
  7. Voeg de rozijnen en de honing toe en mix nog een keer kort.
  8. Je kan er ook walnoten of andere noten aan toevoegen, alleen die waren op. En de kinderen zijn niet zo’n fan van noten in bakcreaties.
  9. Doe het bakpapier in het cakeblik, doe het beslag erin en zit de cake voor 45 min in de oven. Check met een sateprikker of je gezonde cake klaar is. Komt die er schoon uit, dan is die klaar.
  10. Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.

Hoe smaakt die? Zoet en verrassend gekruid door alle kruiden. Grappig genoeg zit er 450 gram pompoen in, maar dat proef je niet.

Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt. Laat je me het weten?

Wil je liever gezonde pompoen muffins? Ook die staan op mijn website!

Eet smakelijk!

Reacties uitgeschakeld voor Gezonde glutenvrije suikervrije pompoencake