Chocolade bietencake
Glutenvrij,  Groente

Glutenvrije chocolade bietencake

Rode bieten, we zijn er dol op! Als stamppot of verwerkt in een bakcreatie. Dit keer heb ik een heerlijke gezonde glutenvrije chocolade bietencake gemaakt. En het leuke is, de bieten proef je niet! Het is een smeuïge niet al te zoete cake die absoluut naar chocola smaakt.

Ik heb deze chocolade bietencake al een eerder gebakken, toen heb ik 150 gram patentbloem gebruikt. In beide gevallen heb je een lekker smeuïge cake.

Ingrediënten

  • 250 gram rode bietjes. Ik gebruik altijd de voorgekookte bietjes, ideaal!
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram maismeel
  • 40 gram cacaopoeder
  • 50 gram pure chocolade
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 60 ml ahornsiroop
  • 2 theelepels bakpoeder. Als je normale bloem gebruikt, is 1 theelepel bakpoeder genoeg.
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 40 gram walnoten
  • 60 gram cranberry
  • snufje zout

Wat heb je verder nodig?

  • Cakeblik
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Pannetje met een dikke bodem
  • Houten pollepel
  • Rasp

Hoe maak je deze gezonde chocolade bietencake?

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Wil je liever muffins? Dat kan ook! Je houdt dezelfde ingrediënten, stappen en temperatuur. Alleen de baktijd is korter. 20 minuten ipv 30. Simpel toch!

  1. Rasp de bieten en doe ze in een schaaltje.
  2. Zeef alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, cacaopoeder en snufje zout) boven een kom.
  3. Klop de eieren in een bakje los.
  4. Verwarm in het pannetje met de dikke bodem de zonnebloemolie, de ahornsiroop en honing, vanille-extract en chocola. Dit doe je op een laag vuurtje. Goed roeren totdat de chocola gesmolten is en het een glad mengsel is. Doe dit kort, anders word je cake heel bitter. Haal de pan van het vuur, voeg de bietjes toe en roer het goed door.
  5. Voeg het eimengsel toe en roer nogmaals door.
  6. Voeg het natte mengsel bij het droge mengsel in de beslagkom en mix op lage snelheid door elkaar.
  7. Maak de walnoten fijn. Voeg de walnoten en cranberry’s toe en roer door elkaar.
  8. Doe het bakpapier in het cakeblik en giet je bietenchocolade mengsel erin.
  9. Zet de bietenchocoladecake voor 35 min in de oven.
  10. Laat hem helemaal afkoelen voordat je de cake aansnijdt.

Het is een heerlijke smeuïge cake die echt naar chocola smaakt. Wat ik heel fijn vind, is dat die niet te zoet is. Juist de cranberry’s en de walnoten geven je cake een lekkere verrassing.

Eet smakelijk!


Dit vind je misschien ook lekker?