Chocolade bietentaart
Glutenvrij,  Groente

Glutenvrije chocolade bietentaart met chilipoeder en cranberry’s

Deze lekkere chocolade bietentaart is mijn eerste recept van 2021. Ik wilde heel graag een lekkere en gezonde tulband maken, omdat ik een tulband er altijd zo gaaf uit vind zien. Maar dan wel eentje waar bij voorkeur ook groente in zit en waar ik mijn eigen draai aan kon geven. Met chilipoeder en cranberry’s denk ik dat dat goed gelukt is. Het leuke van deze chocolade bietentaart is dat die glutenvrij, koolhydraatarm, suikerbewust is, bomvol groente zit en onmeunig lekker is. Onmeunig vind ik echt het mooiste Twentse woord haha ;).

Ingrediënten

  • 250 gram rode biet. Ik gebruik altijd de voorgekookte bietjes, gezond, en vooral lekker snel klaar. Ideaal!
  • 150 gram amandelmeel
  • 125 gram pure chocola
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram rietsuiker
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • snufje zout

Wat heb je verder nodig?

  • Mixer met klopper
  • Pan met dikke bodem of een kom boven een pannetje kokend water.
  • Spatel
  • Rasp
  • Tulbandvorm of een cakeblik

Hoe maak je deze chocolade bietentaart?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

  1. Rasp de bieten.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes. Doe de chocola en de boter in een kom. Zet het boven een pannetje kokend water en smelt het tot een egale massa. Zelf vind ik het altijd fijn om een pannetje met dikke bodem te gebruiken en de boter en de chocola hierin te smelten.
  3. Splits de eieren. Doe de eidooiers en de rietsuiker in de kom en klop het tot een luchtig geheel. Begin op een lage stand zodat de suiker en de eidooier goed gemengd worden. Zet de mixer langzaam naar de hoogste stand, laat het een paar minuten mixen.
  4. Voeg de amandelmeel, bieten, bakpoeder, cacao, zout en chilipoeder toe en schep het voorzichtig door het ei mengsel.
  5. Voeg de gesmolten chocola en de cranberry’s toe en spatel alles door elkaar.
  6. Klop de eiwitten in de mixer goed stijf en voeg het in delen toe aan je beslag. Spatel alles goed door elkaar zodat alles een geheel wordt.
  7. Vet de tulband in. Ik gebruik zelf altijd een bakspray en veeg het met een doekje in alle hoekjes en gaatjes.
  8. Zet de chocolade bietentaart voor 50 minuten in de oven.
  9. Laat de taart afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Eet smakelijk!

Meer gezonde recepten met chocola? Bekijk deze bananenmuffins met chocola eens.