Brood met Aziatische twist
Dit basis broodrecept gebruik ik tegenwoordig voor al mijn broodrecepten. Het is heerlijk romig en vol van smaak. En het leuke is, dankzij de kruiden en de spread die je gebruikt, kan je er elke twist aan geven die jij zelf lekker vindt. Zo heb ik al een keer een Indiaas brood met kurkuma en een Italiaanse breekbrood met pesto en Parmezaanse kaas gemaakt. Vandaag is het brood met Aziatische twist aan de beurt. Ik heb het deeg gemaakt en manlief de spread, zodat het precies bij zijn kruidenmelanges paste. Dit brood met Aziatische twist is heerlijk als borrelhap, als lunch of bij het gourmetten zoals wij het gegeten hebben.
Ingrediënten brood
- 325 ml lauwwarme (volle) melk. Ik doe de melk altijd 30 sec in de magnetron
- 500 gram (patent)bloem
- 30 gram zachte roomboter
- 10 gram zout
- 7 gram gist
- Klein scheutje olijfolie om de kom in te vetten
Kruiden voor het deeg
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel djinten
- 1/2 theelepel laos
- 1 theelepel gemberpoeder
Ingrediënten voor de Aziatische spread
Genoeg voor ongeveer 100 ml
- 20 ml sesamolie
- 1 theelepel 5 spices
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 eetlepels korianderblad
- halve ui
- teentje knoflook
- 2 eetlepels sesamzaadjes
Hoe maak je dit smaakvolle brood met Aziatische twist?
- Doe de bloem, het zout, de gist, de melk en de boter in een grote kom. Zorg dat het zout en de gist elkaar niet raken en roer kort door elkaar.
- Mix dit met de deeghaak tot een soepel deeg. Dit duurt een minuut of 5. Voeg de kruiden voor het deeg toe en mix nog 5 minuten.
- Doe het deeg in de kom die je met een scheutje olijfolie insmeert. Dek het deeg met een warme natte theedoek af. Laat het deeg minimaal 1 uur op een warme plek rijzen.
- Maak ondertussen de Aziatische spread. Doe de sesamolie met de 5 spices, komijnpoeder en korianderblad bij elkaar. Roer goed door en laat het even trekken.
- Fruit de halve ui en het teentje knoflook samen met de sesamzaadjes. Zodra het glazig en bruin wordt, voeg je de kruidenmix toe. Bak het nog even door. Doe het geheel in de staafmixer en maak er een spread van.
- Kneed na het rijzen het deeg met de hand een paar keer door. Doe een beetje bloem op je werkblad en rol met de deegroller het deeg uit tot een lap van 30 bij 50 cm. Belangrijk bij het uitrollen van deeg is dat je na elke keer heen en weer je deeglap draait, anders plakt het deeg vast.
- Smeer de spread helemaal van links naar rechts uit over het deeg.
- Leg het bakpapier op de bakplaat. Rol het deeg in de lengte op, zodat de Aziatische spread in het deeg gerold zit. Snij het deeg in de lengte doormidden en leg met de open kant op de bakplaat. Dek het deeg af en laat het weer minimaal 1 uur rijzen op een warm plaats.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak dit heerlijke brood met Aziatische twist in 20-25 minuten gaar.