Het Backhuijsje - Indiaas brood
Brood

Indiaas brood met kurkuma

Dit broodrecept is mijn favoriet en heel makkelijk! Het is heerlijk romig en vol van smaak. En het leuke is, je kan het iedere smaak geven die jij wilt. Denk aan een Italiaanse variant met pesto en parmezaanse kaas. Of een zoete variant met kaneel. Dit keer de Indiase variant met kurkuma en sesamolie. 

We kregen vrienden te eten, manlief ging Indiaas koken en ik dacht, ik maak een Indiase versie van dit lekkere brood. Het is een heerlijk kruidig brood met kurkuma, korianderblad, sesamzaadjes en sesamolie geworden. Een leuke samenwerking tussen manlief en mij. Ik heb het deeg gemaakt en hij de spread. Heerlijk als borrelhap!

Ingrediënten

Standaard ingrediënten voor het brood:

  • 500 gram bloem. Ik gebruik normale patentbloem, maar je kan natuurlijk iedere bloemsoort gebruiken die je wilt.
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist
  • 325 ml lauwwarme melk. Ik gebruik volle melk.
  • 30 gram zachte roomboter
  • Klein scheutje olijfolie om de kom in te vetten

Kruiden door het deeg

  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderblad

Ingrediënten voor de Indiase spread. Genoeg voor ongeveer 75 ml

  • 25 gram sesamzaadjes gebrand en daarna fijn gemalen
  • 4 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel korianderblad
  • 1 theelepel komijn
  • peper
  • snufje zout

Hoe maak je dit heerlijke Indiase brood met kurkuma

  1. Doe de bloem, het zout, de gist, de lauwwarme melk en de boter in een grote kom. Let erop dat het gist en het zout elkaar niet raken, want dan verliest het gist zijn werking. Roer door elkaar.
  2. Mix dit met de deeghaak in 5 minuten tot een mooi soepel deeg. Voeg de kruiden voor het deeg toe en mix nog 5 minuten. Ik mix broodmix altijd op de laagste stand. Het deeg is goed als je het als kauwgom uit elkaar kan trekken. Als het deeg scheurt, moet je je mixer vooral nog even verder laten mixen.
  3. Doe het deeg in een licht ingevette kom, zorg dat de olie aan alle kanten van het deeg zit en dek het deeg met een warme natte theedoek af. Laat het deeg minimaal 1 uur op een warme plek rijzen.
  4. Maak ondertussen de spread. Rooster in een klein pannetje de sesamzaadjes. Laat afkoelen en vijzel ze fijn. Doe de sesamolie, de sesamzaadjes en de kruiden voor de spread in een kommetje en roer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Kneed het deeg 3 keer met de hand, zodat alle lucht eruit is. Doe een beetje bloem op je werkblad en rol met de deegroller het deeg uit tot een lap van 30 bij 50 cm. Belangrijk bij het uitrollen van deeg is dat je na elke keer heen en weer je deeglap draait, anders plakt het deeg vast.
  6. Smeer de spread helemaal van links naar rechts uit over het deeg. Neem alle randjes en hoekjes mee.
  7. Leg het bakpapier op de bakplaat.
  8. Rol het deeg in de lengte op, zodat de spread in het deeg gerold zit. Snij het deeg in de lengte doormidden en leg met de open kant op de bakplaat. Dek het deeg af met dezelfde theedoek (je hoeft hem niet opnieuw nat te maken) en laat het weer minimaal 1 uur rijzen op een warm plaats.
  9. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak dit heerlijke kruidige brood in 20-25 minuten gaar. In onze oven is 20 minuten genoeg.

Eet smakelijk!