Het Backhuijsje - Gingerbread tulbandcake
En verder

Gingerbread tulband met citroenglazuur

Wat een heerlijk recept is dit! Een gingerbread tulbandcake met citroenglazuur en koekjes ter decoratie. Juist de combinatie van de verwarmende kruiden zoals gember, kaneel en noodmuskaat en het frisse van de citroenglazuur maakt dit recept echt een topper. En kijk nou hoe mooi die eruit ziet 😉

HetBackhuijsje - gingerbread tulband

Ingrediënten gingerbread tulband

  • 250 gram patentbloem
  • 250 gram boter
  • 225 gram stroop
  • 195 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl vanille extract
  • 5 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 10 kruidnagels fijngemalen
  • 1 tl kurkuma
  • Snufje zout

Ingrediënten voor de citroenglazuur en decoratie

  • 150 g poedersuiker
  • 3 eetlepel water
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 12 stukjes decoratie, denk aan koekjes, chocolade kransjes, stroopwafeltjes enz.
  • Beetje poedersuiker

Hoe maak je deze gingerbread tulbandcake?

Verwarm de oven voor op 170 graden.

  1. Net als bij iedere cake begin je hier ook met de boter, suiker en vanille-extract. Mix totdat je een gladde massa hebt.
  2. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen.
  3. Voeg de stroop toe en mix tot een glad geheel.
  4. Voeg het bloem, bakpoeder, kruiden en een snufje zout toe en mix dit in een paar minuten tot een glad beslag. Begin met de mixer op de laagste stand en zet hem na 1 minuut hoger. Als je dit niet doet, zit je hele keuken onder de bloem ;).
  5. Vet de tulbandvorm in en doe het beslag in de vorm. Zet de tulband voor 60 – 70 minuten in de oven.
  6. Als de cake klaar is, haal je hem uit de oven. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem daarna op een rooster en laat de gingerbread tulbandcake volledig afkoelen.
  7. Maak de citroenglazuur door de poedersuiker, citroensap en het water bij elkaar in een kommetje te doen. Roer met een garde rustig door totdat je een papje hebt. Giet de citroenglazuur over de gingerbread tulband.
  8. Snijd met een scherp mesje inkepingen in de cake en doe hier voorzichtig een half koekje in. Op deze foto heb ik kerstkransjes en kerstkoekjes gebruikt, maar je kan natuurlijk ieder koekje gebruiken dat jij lekker vindt.
  9. Doe de poedersuiker in een theezeefje en strooi ter decoratie een beetje poedersuiker over het geheel.

Eet smakelijk!

Ben je op zoek naar een goed basis recept voor een vanillecake? Dan moet je dit recept hebben!