Glutenvrije appelkaneelcake
Glutenvrij

Glutenvrije appelkaneelcake

Vandaag is perfect weer voor een lekkere cake met winterse smaken. Het regent, het is koud en ik ben verkouden. We zouden vanmorgen naar een vriendin gaan, tsja dat doen we nu dus maar even niet. Wat is er dan lekkerder dan iets lekkers bakken? Vandaag had ik hulp van 2 hulpjes. Of dat hulp is of een extra uitdaging weet ik niet. De één op het krukje aan de ene kant, de ander op de stoel aan de andere kant. En mama huppelt er ergens tussendoor 😉

Geniet lekker van deze glutenvrije appelkaneelcake. Hij is niet suikervrij, wel suikerbewust. Extra genieten dus!

Glutenvrije appelkaneelcake, wat gaat erin?

  • 110 gram gemalen havermout tot havermeel
  • 90 gram amandelmeel
  • 100 ml (plantaardige)melk
  • 90 gram gesmolten roomboter
  • 80 gram gewelde rozijnen
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels dadelsiroop. Hier kan je ook honing of agavesiroop voor gebruiken.
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 appels
  • 1 theelepel vanille extract

Wat heb je verder nodig?

  • Cakeblik van 25 cm. Heb je nou net als ik een cakeblik van 30 cm, dan kan je heel simpel met een stukje aluminiumfolie je cakeblik 5 cm kleiner maker.
  • Staafmixer
  • Bakpapier
  • Beslagkom
  • Mixer
  • Mesje
  • Bakje om de rozijnen te wellen
  • Garde

Hoe maak je deze glutenvrije appelkaneelcake?

Verwarm de oven voor op 160 graden. In het oorspronkelijke recept stond 200 graden. Daar ben ik op begonnen, maar al heel snel heb ik hem naar 160 graden gezet. Vandaar dat de bovenkant een beetje donker is.

  1. Doe de rozijnen in lauwwater en laat ze 15 minuten wellen.
  2. Deze appelkaneelcake maak je op dezelfde manier als een muffin, dus eerst alle droge ingrediënten in een kom, roeren en in een ander bakje alle natte ingrediënten.
  3. Maal de havermout met de staafmixer tot havermeel. Doe de havermeel, het amandelmeel, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden in de beslagkom en roer het door.
  4. Roer in een ander bakje de eieren los. Voeg de melk, gesmolten boter, dadelstroop/agavesiroop/honing en vanille extract toe en klop het met een garde tot één geheel.
  5. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en voeg het natte mengsel toe. Mix het tot een gladde massa.
  6. Snijd een halve appel in dunne plakjes. Deze heb je later nodig. Snijd de overige 1,5 appel in kleine blokjes.
  7. Giet de rozijnen af en dep ze droog.
  8. Voeg de appel en de rozijnen toe en spatel dit door het beslag.
  9. Doe het bakpapier in het cakeblik. Tip van flip, maak het bakpapier tot een prop en maak het een heel klein beetje nat. Echt een druppel water of zo. Vouw het open en je kan het zo in je cakeblik leggen.
  10. Doe het appelkaneelbeslag erin, zet de appelpartjes er voorzichtig in en zet de appelkaneelcake voor 45 minuten in de oven.

De smaken zijn heerlijk en winters warm. Hij valt alleen een beetje uit elkaar, maar dat gebeurt al snel met glutenvrij meel.

Eet smakelijk!

Wil je meer glutenvrije recepten met appel? Wat dacht je van deze gezonde wortelmuffins met appel en kaneel of appelhavermoutrepen?

Hoe vind je ze smaken? Leuk als je reageert!