Volkoren rozijnenbrood met abrikozen en kaneel
Weet je waar ik soms echt zin in heb? In een goed brood met rijke smaken. En zeker als het buiten koud en guur is, kan ik extra genieten van warme smaken zoals rozijnen, abrikozen en kaneel. Ook de aapies hebben ervan zitten smullen.
Wat heb je nodig voor dit smaakvolle rozijnenbrood?
- 500 gram volkoren tarwemeel. Hier kan je ook speltmeel voor gebruiken.
- 330 milliliter melk. Je kan ook water gebruiken, maar ik bak liever brood met melk dan met water. Het voordeel van melk is dat de smaak voller wordt en de kleur donkerder.
- 250 gram donkere rozijnen
- 20 gram roomboter op kamertemperatuur
- 10 gedroogde abrikozen
- 8 gram zout
- 7 gram gedroogde gist
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel suiker
- Scheutje olijfolie om de kom in te vetten
Wat heb je verder nodig?
- Keukenpapier
- Glazen kom
- Schone droge theedoek
- Mixer met deeghaken
- Beslagkom
- Broodvorm
Hoe maak je dit rozijnenbrood?
- Doe de rozijnen in een kom met lauw water en laat ze 15 minuten wellen. Zeef de rozijnen en dep ze met keukenpapier droog.
- Doe het meel in de beslagkom. Voeg het zout en het gist toe. Zorg dat het zout en het gist elkaar niet raken. Voeg de boter, suiker, kaneel en de melk/water toe en mix het 5 minuten.
- Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Voeg na 5 minuten de rozijnen en abrikozen toe en mix nog zeker 5 minuten tot je een goede deegbal hebt. Als je vliesjes kan trekken zonder dat je deeg breekt, is het goed.
- Doe een scheutje olijfolie in een kom en voeg het deeg toe. Rol het deeg door de olie heen.
- Maak de schone theedoek nat met warm water en leg hem over de kom heen. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Kneed het deeg nogmaals met de hand door. Vet de broodvorm in en doe het deeg in de broodvorm. Zorg dat de vouw aan de onderkant zit. Laat het deeg nogmaals 1 uur rijzen. Ik gebruik een keramieken broodvorm met een deksel. Je kan ook metalen broodvormen gebruiken. Ik weet niet wat dit doet voor de baktijd of de temperatuur.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Bak het brood in 35 minuten gaar. Test met een sateprikker of het volkoren rozijnenbrood gaar is.
- Laat het brood volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.
Eet smakelijk!
Wil je nog een ander lekker broodrecept proberen? Kijk ook eens naar dit courgettebrood met feta of deze makkelijke muesli kwarkbollen met abrikozen, walnoten en rozijnen.
3 reacties
Pingback:
Fenneke
Was heel lekker! Ook na een paar dagen nog. Lekker met wat roomboter en abrikozenjam.
Het Backhuijsje
Wat leuk om te horen Fenneke!