Zoete aardappelbrood met speculaas
Soms heb je van die recepten die heten brood, maar lijken meer op een cake. Dit zoete aardappelbrood met speculaas is zo’n recept. Het heeft werkelijk niets met een brood te maken. Het bestaat uit zoete aardappel, meel, bakpoeder, eieren, yoghurt en kruiden.
Dit is een heerlijk brood, suikervrij, snel klaar en bomvol groente! Er gaat namelijk 500 gram zoete aardappel in. En door de kaneel en speculaaskruiden is het brood lekker zoet. De yoghurt maakt het smeuïg. Onze kleine boef van 2,5 heeft ervan zitten smullen. Hij heeft eigenhandig de helft van het zoete aardappelbrood op 🤗. Ik heb nog net op tijd een foto kunnen maken.
Ingrediënten zoete aardappelbrood met speculaas
- 500 gram gekookte zoete aardappel
- 250 gram volkoren tarwemeel. Je kan hier ook een ander type meel of glutenvrij meel voor gebruiken, als het maar een stevig meel is, geen patentbloem.
- 100 ml volle yoghurt
- 50 gram zachte roomboter
- 3 eieren
- 2 eetlepels honing
- 1,5 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel gemberpoeder
- snuf zout
Hoe maak je dit zoete aardappelbrood met speculaas?
Dit is genoeg voor een cakeblik van 30 cm. Een cakeblik van 25 cm kan ook, dan wordt je zoete aardappelbrood iets hoger. Pas dan wel de baktijd met 10 minuten aan. Een hogere cake moet 10 minuten langer in de oven.
1. Schil de zoete aardappel, snijd deze in kleine blokjes en kook hem in 10 minuten gaar. Stamp de zoete aardappel fijn en laat het afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
3. Doe de natte ingrediënten bij elkaar in een beslagkom, dus de zoete aardappel, yoghurt, boter, eieren en honing. Meng tot een gladde massa.
4. Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en roer door elkaar. Het meel, bakpoeder, zout, kaneel, gemberpoeder en speculaaskruiden.
5. Voeg de droge ingrediënten in 3 delen bij de natte ingrediënten terwijl de mixer langzaam draait. Mix totdat het een geheel is.
6. Doe het bakpapier in het cakeblik. Weet je hoe je dit handig doet? Maak het bakpapier een beetje nat, knijp het uit, vouw het open en doe het in het cakeblik.
7. Doe het zoete aardappelbeslag in het cakeblik en zet voor 55 minuten in de oven.
Even af laten koelen en dan heerlijk smikkelen.
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer recepten met groente? Kijk eens bij deze courgettemuffins met chocola of gezonde wortelmuffins met appel en rozijnen.