Basis vanillecake
En verder

Basis vanillecake

Als je op internet zoekt, vind je honderden recepten voor een basis vanillecake. Toch deel ik graag dit recept met je. Omdat ik ondertussen een aantal handige trucjes heb geleerd die ik graag met je deel. Een goede vanillecake is de basis voor veel lekkere recepten. En als je het in een mooie vorm, zoals deze Nordic ware doet, ziet het er gelijk feestelijk uit.

Ingrediënten voor een vanillecake

  • 200 gram zachte roomboter
  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout

Een goede basis vanillecake, hoe maak je dit?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zorg dat je boter zacht is. Als je, zoals ik regelmatig, vergeet om de boter uit de koelkast te halen, kan je natuurlijk de boter 30 seconde in de magnetron doen, maar daarmee wordt de boter snel heel warm. Hierdoor gaat je vanillecake schiften. Wat je beter kan doen, is de boter in kleine blokjes snijden en het in een glazen schaal doen. Die schaal warm je au bain marie even kort op totdat de boter zacht begint te worden. Roer de boter goed door, zodat het gelijkmatig warm wordt.
  3. Doe de zachte boter en de suiker in je beslagkom en mix het voor zeker 5 minuten tot je een mooie luchtige massa hebt. Ik begin op standje 1 en zet hem elke minuut een stand hoger.
  4. Voeg het vanille-extract toe en mix kort door. Het geheim van een goede basis vanillecake is het vanille-extract. Het vanille-extract dat je in de meeste supermarkten van Dr. Oetker koopt, is op basis van vanilline. Dit heeft bijzonder weinig met vanille te maken. Ik koop mijn vanille-extract altijd bij de Albert Heijn of Bouwhuis. Deze is van het merk Nielsen-Massay en smaakt echt naar vanille.
  5. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Heb je koude eieren, ook dan heb je kans dat je vanillecake gaat schiften.
  6. Voeg de bloem en bakpoeder toe en mix op hoge stand nog een paar minuten door. Je kan ook zelfrijzend bakmeel kopen als je dat makkelijker vindt. Zelf houd ik daar niet van, omdat daar toevoegingen inzitten die je niet nodig hebt.
  7. Vet je cakevorm in. Als ik een cakevorm gebruik, doe ik er bakpapier in. Als ik een tulband of Nordic ware gebruik, gebruik ik bakspray. Dat vond ik altijd chemische zooi en wat is er mis met gewoon boter om in te vetten? Dit is misschien wel waar, maar sinds ik de bakspray gebruik, krijg ik mijn vanillecake altijd heel uit de tulband of Nordic ware. Klein beetje bakspray rondsprayen, papiertje erdoor en klaar.
  8. Doe het vanille beslag in de vorm en spatel het glad. Gebruik je een cakeblik van 30 cm, zet de cake dan 50 minuten in de oven. Gebruik je een tulband of Nordic ware, zet hem dan 60 minuten in de oven. Dit is een heerlijke luchtige vanillecake die je als basis voor veel recepten kan gebruiken.

Dit recept is genoeg voor 1 cakevorm van 30 cm, een kleine tulband, een Nordic ware vorm of voor 16 cupcakes.

Eet smakelijk!

Wil je een luxere cake maken? Bekijk dan het recept voor deze Gingerbread tulband.