crostata di mele - Italiaanse appeltaart
En verder

Crostata di mele – Italiaanse appeltaart met custard

Deze heerlijke crostata di mele oftewel Italiaanse appeltaart komt uit het appeltaartenboek van Janneke Phillipi. Wat trouwens echt een fantastisch boek is! Ik heb het manlief voor z’n verjaardag cadeau gedaan. Een cadeau waar ik zelf veel aan heb, aangezien ik er al verschillende appeltaarten uit heb gemaakt. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aangegeven. Meer custard, zure appels ipv moesappels en vanille extract extra. Dit weekend stond deze heerlijke Italiaanse variant met appels uit de tuin van de buren en custard op de planning. Dit was een perfect toetje na de zelfgemaakte pizza.

Ingrediënten

Dit recept is genoeg voor een crostata di mele van 24 cm.

  • 500 gram (moes)appels
  • 200 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram gezeefde bloem
  • 175 gram suiker
  • 150 gram roomboter. Op kamertemperatuur.
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 flinke eetlepels custardpoeder
  • Snufje zout

Hoe maak je crostata di mele – Italiaanse appeltaart?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

1. Doe de boter, 150 gram suiker, het meel, de bloem, 1 ei, snufje zout en vanille extract in een kom en kneed met de deeghaak tot een soepel deeg.

2. Doe het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

3. Schil de appels en snijd ze in schijfjes van 2 cm. Doe de appels samen met de restant van de suiker en de citroensap in een bak en roer goed door.

4. Haal het deeg uit de koelkast en kneed met de hand een paar keer goed door. Gebruik 2/3 voor de bodem en 1/3 voor het vlechtwerk. Rol met de deegroller het grote stuk deeg uit tot 3 mm dikte en zorg dat je lap groot genoeg is voor de bodem en 3 cm rand.

5. Doe de custardpoeder op de deegbodem. Dit wordt later een dun custardlaagje. Verdeel de appelstukjes over de bodem. Klop een ei los en smeer de rand van het deeg in met het ei.

6. Rol het overgebleven deeg uit tot een smalle lap die net zo lang is als je taartvorm. Snijd hier repen van 1 cm van. Vlecht de repen om elkaar heen zodat er een mooi vlechtwerk ontstaat. Zorg dat je 2 stroken overhoudt om de uiteinden van het vlechtwerk mee af te dekken. Die was ik vergeten, dus mijn taart heeft geen mooie dichte rand.

7. Bestrijk het deeg met ei en zet de appeltaart 45 minuten in de voorverwarmde oven.

8. Laat de crostata di mele in de vorm afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Pak een cappuccino of koffie en geniet van deze heerlijke appeltaart met custard en waan je voor eventjes in Bella Italia.

Eet smakelijk!